KITCHEN

Creating an Elegant Waterfront Dream

Challenge Case Research

Discovering the appropriate designer will be important to a challenge, as illustrated by this renovation the place the home-owner initially struggled to search out somebody who may create her imaginative and prescient.

authors
Kim Berndtson | November 29, 2021

Hicksville, NY — Typically, a number of the greatest initiatives begin with a posh story. Such was the case with this latest renovation, which concerned a tear down and rebuild of the Northport, NY residence sited on the shores of Lengthy Island Sound.

The home-owner and builder (Jato Builders) had visited a number of corporations on the lookout for a collaborative kitchen designer who may assist deliver to fruition the consumer’s imaginative and prescient for a chic residence with a coastal design vibe.

“She’s very specific and she or he simply wasn’t making a reference to anybody,” recollects Ellen Lopez, CMKBD/founder/principal designer, EL Design Studio, in Hicksville, NY. “That’s once I obtained a telephone name from a buddy and fellow designer who requested if I might have an interest within the challenge. The home-owner got here to my studio and we hit it off instantly.”

Give attention to the Waterfront

One of many challenges find the appropriate designer was discovering somebody who may navigate the challenges related to the comparatively massive house and the home-owner’s needs. Particularly, she needed a kitchen that was distinctive – i.e., nothing ‘cookie cutter’ – with a useful format. She additionally needed a give attention to the waterfront and stylish supplies and finishes – together with people who would play off of the reflective and shimmery chandelier she had already chosen to drift above the adjoining consuming space.

Lopez’s consumer needed a design that included elegant supplies and finishes – together with people who would play off of the reflective and shimmery chandelier she had already chosen to drift above the adjoining consuming space. The breathtaking vista of the Lengthy Island Sound performed a major position within the kitchen’s design.

“The entire design idea really began with the sunshine fixture,” she says. “We needed to maintain all the things elegant to reside as much as it, but maintain it toned down a bit so it wouldn’t be overpowering.”

The breathtaking vista of the Lengthy Island Sound additionally performed a major position within the design.

“The view is the point of interest,” she relates, including that the house’s location could be very peaceable and serene. “We didn’t need to detract from it.”

To accommodate, a wall of home windows and patio doorways with transoms and arched mullions stretch the size of the kitchen and into the adjoining eating room. The colour palette and materials choice additionally pay homage to the view.

“We needed to deliver the North Shore of Lengthy Island’s shade palette into the home, which we achieved with a wide range of supplies and wooden tones,” Lopez explains. The ensuing combine of sentimental, pure tones is accentuated with an ideal steadiness of accent colours to supply definition and element.

For instance, Cambria Skara Brae quartz counter tops and accent partitions, that are tucked behind wood floating cabinets, characteristic dramatic earth-toned veins set towards a bone white background that draw the attention across the room and seize the ebb and move of the water past the home windows. Its gentle and darkish tones are repeated within the {custom} EL Design Studio cabinetry, which is accented with Rocky Mountain {Hardware} and walnut interiors. The previous shade tone is represented by the perimeter cupboards and the latter is echoed within the island, which is sheathed in a {custom} end that displays the colours and textures of rocks and pebbles exterior. To visually decrease its massive dimension, Lopez topped the island with a mixture of quartz and custom-figured maple. The wooden, from Grothouse, is stained darkish and wealthy so as to add magnificence, depth and power.

“In a way, the mixture of supplies tips the attention,” she states, including that elevating the wooden eases the transition between the surfaces and provides the wooden a powerful and stately look. “I didn’t need only one big piece of stone. As a substitute, the combo of supplies, and the sunshine versus darkish, is extra fascinating and alluring.”

Lopez included loads of seating, a prep sink and the Thermador vary into the island. Hovering above, the air flow hood – constructed collectively by Birchcraft Kitchens and Grothouse – additionally consists of antiqued mirrors that replicate the water.

The Significance of Work Stream

As a result of Lopez’s consumer likes to prepare dinner, making a useful format was important…and difficult, given the truth that she had an in depth equipment want record that included two wall ovens and a 36″ vary, two dishwashers, a microwave drawer and a built-in espresso machine. Plus, she needed a walk-in pantry with entry supplied from throughout the kitchen.

Lopez accented the pantry door with antiqued mirrors so as to add curiosity. Plus, the mirror presents a mirrored image of the water. Inside, the designer included a number of sudden particulars, together with glass/wire mesh higher cupboards, open cabinets and a wooden countertop.

“It took three iterations to search out the proper format that established an excellent work move in an aesthetically pleasing house,” she signifies.

With one wall devoted to the view, and due to this fact unavailable for wall or tall cabinetry, the designer targeted on creating rhythm and move with a small work triangle consisting of the Kohler Whitehaven Cashmere farmhouse sink and Thermador vary and fridge. Tucked inside is the Miele espresso machine and a Thermador microwave drawer.

A separate Thermador column freezer is just a few steps away on the other aspect of the arched entrance into the nice room. Turning the nook, Lopez positioned two further ovens. Throughout from one other arched entrance, this time into the formal eating room, she included a tv, countertop with further storage and the doorway into the hidden pantry, which sits behind the wall. So as to add curiosity, Lopez accented the door with antiqued mirrors.

“I created the entry to seem like a tall cupboard, relatively than a door,” she explains. “Plus, the mirror presents a mirrored image of the water so everybody, together with these seated on the close by banquette with their backs to the window, can see the view.”

Contained in the pantry, Lopez included a number of sudden particulars, together with glass/wire mesh higher cupboards, open cabinets and one other Grothouse wooden countertop. ▪

Related Articles

Back to top button